Ó azok a fincsi sütik !
Sajnos nagyon szeretem az édességet !
Lehet az süti , pogi ,vagy csoki , akár Gombóc Artúr...
Nem a saját receptjeim , kicsit átfogalmaztam a leírásukat. Nagyon sokat megsütöttem így bátran ajánlom mindenkinek ezeket a boldogsághormon pótlókat !
Túrótorta alap nélkül
Hozzávalók:
A túrómasszához :
500 gr túró
2 egész tojás
mazsola marékkal , lehet bele , de enélkül is finom
125 gr cukor
1 cs.vaniliás cukor,vagy 1 vanilia rúd kikapart belseje
100 gr tejföl
180 ml tej
70 ml olaj
2 csomag vanilia puding
zsiradék a forma kikenéséhez , legjobb az olaj vagy ráma , és 2 ek. porcukor
Itt is beizzítjuk előre a sütőt, mint mindig.....
A túróhoz hozzáadjuk a cukrot és a tojásokat. Ha van keverőgépünk azzal dolgoztassuk össze őket. Állandó keverés közben a tejfölt , olajat , tejet és pudingport is adjuk hozzájuk. Miután jól kiszédültek és alaposan összekeveredtek ,és azt sem tudják hol vannak , öntsük a masszánkat egy kiolajozott jól záródó kapcsos tortaformába. 24 cm átmérőjűben.
kb 30 perc alatt megsül de biztonság kedvéért szúrjunk szegénybe egy hegyes kést. Szóval szúrjuk sziven. Ha már nem ragad és a teteje is szép akkor jó.
Ha megsült tartsuk néhány percig a formában ,hogy forró búcsút tudjanak venni egymástól. Tegyük aztán rácsra és szórjuk meg porcukorral.
Jó étvágyat ehhez az egyszerű , de finom túrós sütihez !
Én csináltam már úgy is ,hogy ez volt a töltelék és leveles tészta közé tettem be .
Mákos , gesztenyés, és diós Beigli
Ez a legújabb találmány receptem. Finom szép és egyszerű !
Sajnos az egyik elrepedt, de az íze kárpótol ....
6db rúd kb 27dkg tészta és a töltelék is 27dkg kell bele.
Hozzávalók:
90dkg liszt
25 dkg ráma
12.5 dkg zsír
10 dkg porcukor
2.5 dkg élesztő
1 dkg só
2 tojássárgája
1 dl hideg tejszín és 2 dl hideg víz --annyit amennyit a tészta felvesz.
Az élesztőt a lisztbe kell morzsolni nem kell felfuttatni a dombra :) hála az égnek.
Az összegyúrt tésztát és a deszkát sem szabad a megszokott módon lisztezni . Menetközben sem !
Az alapanyagokat jó alaposan összedolgozzuk , legjobb robotgépben , de ha nem fáj a kezetek akkor kézzel . Ha jó ruganyos tésztát kaptunk kicsit zsíros lesz a tészta nem szabad meglisztezni . Hűtőben kell várakoznia kb 20 percig . Addig a töltelékeket elő lehet készíteni akkor nem leszünk addig sem hasztalanok. Én a diót ledaráltam ,citrom héjjal és mazsolával és cukorral kis tejjel megfőztem. A darált mákot ugyanúgy. Jajj és gesztenye masszát kis rummal cukorral kikevertem.
Aztán a kihűlt tésztát egy nagy vastag hurkába formáljuk , ebből hat szeletet vágunk. Ezeket a szeleteket kinyújtjuk kb 20x25 cm -es téglalappá. A téglalapokat úgy töltsük meg , hogy kb 1cm -re a széleit már ne kenjük össze. A tiszta széleit hajtjuk fel először így nem fog kifolyni a töltelék.
Megkenjük a rudakat tojássárgájával . Mikor jó rájuk száradt a szép sárga szín azután tojásfehérjével. Ettől lesznek majd szép fényesek. Aztán hideg helyre de már nem a hűtőbe teszük a rudakat tepsistül. Ott várják a rájuk váró borzalmas jövőt. Hideg helyen másnap reggelig szépen megkelnek a félelemtől. Ekkor, hústűvel , vagy villával, késsel megböködjük szegényeket, hogy sülés közben a gőz ne repessze be őket.
Tehát jó ha a sütés előtti este gyúrjuk meg , készítjük elő a tésztánkat, másnap meg megsütjük.
Sajnos ezek a beiglik nem valami hipp-hopp sütik.....
De nagyon finomak !
Jó étvágyat hozzá !
Túrós meggyes rétes
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
2dkg zsír
1 tojás
1 ek ecet
2.5dl víz
1 mokkás kanál só
50dkg lisztet tálba teszünk ,egy diónyi zsírral elmorzsoljuk, közepébe mélyedést vájunk és 2.5dl langyos sós vízzel ,1ek ecettel, 1 tojással, puha ruganyos tésztát gyúrunk.
4 felé vesszük és kb 20 percig pihentetjük. Ez idő alatt kigondolja szépen ,hogy engedelmesen nyúlni fog -e. A cipók tetejét olvasztott zsírral megkenjük. Letakarva fóliával meleg helyen tartjuk és várjuk ,hogy leteljen a 20 perc.
Azután egy textil abroszt terítünk egy nagy asztalra ,behintjük alaposan liszttel az abroszt . A kis cipót először sodrófával jó nagyra kinyújtjuk. A nyújtást ezután már kézzel kell csinálni amíg hártya vékony lesz a tészta. Persze csak akkor ha a tészta is úgy akarja . Majd olvasztott zsíros tejföllel megkenjük. Ezután jöhet rá a töltelék ami bármi lehet . Én legjobban a túrós meggyest szeretem.
Töltelék:
1/2 kg túrót cukorral mazsolával cukorral 1 tojással kikevereni. A meggyet rászórni , vigyázzunk ,hogy a meggylé ne kerüljön bele,de ezt mindenki tudja igaz?
Az abrosz segítségével kell feltekerni a tésztát . Jó nagy vastag kígyó lesz belőle. Kizsírozott tepsibe ,előmelegített sütőben egyenletes tűznél pirosra sütjük. Ha megsült még melegen kell felvágni és porcukorral meghinteni.
Persze egyszerűbb és gyorsabb eljárás ,ha az ember lánya kész rétes tésztával kezd neki , de szerintem ez a nehezebb változat finomabb....
Jó étvágyat hozzá!
Sajtos pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg ráma
4 csipet só
5 dkg -5dkg reszelt sajt a tésztába és a tetejére is
2 tojássárgája
2 dl tejföl
5 dkg élesztő
Nagyon szeretjük ezt a pogi receptet mert ha akarom töpörtyűs pogit is lehet belőle csinálni . Akkor a sajt helyett darált töpörtyűt teszek bele. Ez egy univerzális tészta.
A tészta tetejét tojásfehérjével kikevert reszelt sajttal pakolom meg sütés előtt. Az élesztőt csak bele kell morzsolni a lisztbe a margarinnal sóval és tejföllel és tojássárgájával. Ha megkelt a tészta kb 1 óra meleg helyen ,akkor ujjnyi vastagra sodrom ki a tésztát és közepes, vagy bármekkorára szaggatom. Forró sütőben sütöm ki és mikor pirosak a kis aranyos megdagadt pogik akkor kimentem őket a forróság karmai közül.
Jó étvágyat kívánok hozzá !
Diós- mákos- almás- beigli- Másképp
Csak akkor süssünk ilyet,ha nem sietünk sehová....
Tészta hozzávalói:
50 dkg liszt
25 dkgmargalin
2 egész tojás
5 dkg cukor
3dkg élesztő
2dl tej
só
Az élesztőt cukorral ,tejjel felfuttatjuk. A liszthez hozzádjuk az összes alapanyagot és jól összegyúrjuk. Alaposan megdolgozzuk szegénykét. 2 órán át kell pihentetni letakarva ,hogy kipihenje a megpróbáltatásokat. Utána 2 cipót formálunk belőle és téglalap alakúra nyújtjuk kb 1/2 cm vastagra.
Töltelék:
30 dkg darált dió 20 dkg cukor citrom héj mazsola, 3dl vízből a cukorral szirupot főzünk és ebbe tesszük a diót,majd a tűzről levéve tesszük bele a mazsolát és a citrom héját.
A mák tölteléket is hasonlóan készítjük el.
Az almát lereszeljük megpároljuk felöntjük 2dl vízzel és 2 csomag vaniliás pudingot fűzünk bele fahéjjal és cukorral izesítjük. Ha kihűlt akkor lehet a tésztára kenni.
Rákenjük a tésztára a tölteléket ,felcsavarjuk és a tetejét bekenjük egész tojással. Itt sajnos még kell pihennie 1 órát . Amikor szépen megkelt átkenjük tojásfehérjével a hengerünk tetejét és hideg helyre kell tennünk. 1/2 óra múlva mikor teljesen kihűlt és elfogyott minden türelmünk jól megszurkáljuk szegényt ,hogy ott ki tudjon jönni a gőz belőle ha sül és ne repedezzen meg. A tojás fehérje és a hideg a szép fényessége miatt kell.
Forró sütőbe téve 25-30 perc alatt lesz kész. Nem szabad közben kinyitogatni a sütő ajtaját mert szegény megfázik....
Jó étvágyat hozzá !
Hókifli
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg zsír
1 kis tejföl
3dkg élesztő
csipet só
1 dl tej
2ek cukor
1 ekcitromhéj
szóráshoz vaniliás cukor,porcukor
Az élesztőt fel kell futtatni ,/a legközelebbi dombra/ az alapanyagokat összegyúrni vele. Megint jön az a rémes várakozás kb félóra. Amíg hideg helyen szegény tészta kicsit megnyugszik. 2 cipót kell formázni belőle. Az első számút szépen kinyújtjuk kb 4 mm vastagra és kör alakúra szaggatjuk. Megtöltjük lekvárral,mákkal,csokikrémmel,gesztenyével,vagy dióval és felcsavarjuk őket. A hideg helyen várakozó második számú kis cipót is így kínozzuk meg. Kb 15 perc alatt megsülnek a sütőpapíros tepsire tett forrósütőben.
Ha megsültek még forrón vaniliás porcukorban fürdessük meg őket. Nagyon finom omlós sütike! Jó étvágyat hozzá !
Meggyes vagy almás pite
Hozzávalók:
Nagyon finom tésztája van.
45 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
2 tojássárgája
2 ek cukor
pici só
25 dkg margalin
1 kis tejföl
citrom héj reszelve
Az alapanyagokat jól összegyúrjuk. Két cipót formálunk belőle. Az egyik az alja lesz a másik a teteje. Jó nagy tepsit lehet vele kibélelni. Ráöntjük az alma szószt vagy meggy tölteléket. Lefedőzzük megszurkáljuk,hogy a gőzt ki tudja engedni. Mert elég ideges lesz menetközben szegény tészta .Tojássárgájával megkenjük , ettől lesz szép sárga majd a teteje.
Az alma tölteléket én mindig így csinálom így nem lesz folyós.
1kg almát reszelve felteszem főni 2dl vízbe és cukrot és fahéjet adok hozzá. Ha megfőtt akkor adom hozzá a 3 csomag vaniliás pudingport, ezzel összerottyantom. Ha kihűlt akkor öntöm a tészta tetejére.
A meggy tölteléket is így csinálom így jó kis zselés lesz. Ennek a levét ha konzerves nem öntöm ki ,hanem ezzel együtt csak kevés vízzel főzöm meg. Fincsi !
Porcukorral meghintem a kihűlt tésztát .De csak ritkán mert a fiúk mindig lefujják róla.
Itt nagyobb tepsibe tettem így vékonyabb lett a tészta. Meggyes pite.
Zserbó
Ezt a sütit Évi barátnőm készíti a legjobban a világon ! Nyami!
Tészta hozzávalói :
3 tojás
50 dkg liszt
20 dkg margalin
10 dkg porcukor
1.5 dl tej
3 dkg élesztő
csipet só
Töltelék :
70 dkg alma
25 dkg dió
15 dkg porcukor
20 dkg sárgabarack lekvár
Az élesztőt megfuttatjuk egy kis tejben , cukorral keverjük ,majd egy ek.lisztet hintünk rá. Miután felfutott , a lisztet a margarinnal összekeverjük és az előre felvert tojásokat hozzáadjuk.Megsózzuk picit,és csöpp tejet is adunk hozzá.Könnyen nyújtható tésztánk lesz. Ezt a tésztát is hűtőben pihentetjük 1 órán át. Csak türelem -türelem...
Az almát lereszeljük és darált diót és porcukrot adunk hozzá. A tésztát 3 részre osztjuk. A kivajazott tepsibe teszünk egy tésztát kinyújtva persze és ez lesz az alapja. Erre tesszük a lekvárt és az almásdiót .Minden emeletet ezzel töltjük meg. A felső emeletet meg kell szurkodni és forró sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Ha kihült a tetejére csokimázat készítünk. Lehet ét ,de tej csokival is nagyon finom .
Jó étvágyat !
Cseresznyés vagy meggyes kevert
Alias :sárga meggyes süti gyermekkorom etalonja
Jó, mert hamar elkészül.
Hozzávalók :
20 dkg liszt
20 dkg margarin
4 egész tojás
1 sütőpor
15 dkg cukor
80 dkg kimagozott meggy, vagy cseresznye
+ 10 dkg cukor ha a meggy nem konzerves
A margarint kikeverjük habosra a cukor felével és egyenként szépen libasorban hozzáadjuk a tojások sárgáját. A fehérjéket felverjük habnak a cukor másik felével. Ha nagyon szép fényessé vált akkor hozzáadjuk a tojássárgákhoz. Végül beleszitáljuk a lisztet. Szép óvatosan keverjük össze ,nehogy összetörjék egymást.
Papírral kibélelt tepsibe öntjük a keveréket. Na most kell a cukrozott meggyet vagy cseresznyét amit előzőleg kicsavarunk ,ne legyen nagyon leves ,a tészta tetejére szórni . Mérsékelt tűznél kell pirosra sütni. Amikor megsült a tepsiben kell hagyni kicsit gondolkodni ,az élet aprócseprő dolgairól. Amikor megszikkadt kockákra vágjuk és porcukorral meghintjük, de csak akkor ha nem fújja le róla senki.
Jó étvágyat kívánok hozzá !
Kelt tészta receptje
Ezt a receptet egy idős nénitől kaptam még ott Pécsen az immunológián.
60 dkg liszt
kevés só
3 dl tej
1 dl étolaj
25 szem édesítő tabletta
2 kanál cukor
2 egész tojás 5 dkg élesztő
Nagyon finom könnyű kelt tésztát lehet belőle készíteni. Buktákat, édes kelt tésztákat. Amiket aztán meg lehet tölteni, lekvárral ,csokival, pudinggal, almaszósszal,gesztenyekrémmel....
Az én legkedvencebbem a buktatorta is.
Ezzel a kelt tészta recepttel készül . Kenyérsütőgépben dagasztom és kelesztem meg mivel sajnos fájnak a kezeim izmaim, de így kicseleztem ezt a fránya immunbajt :)
Annyi a gond a kenyérsütőgéppel, hogy nagyon önálló egyéniség. Mellette az ember lánya eltud kalandozni. Ha megkelt sípol egy nagyot. Na akkor feltétlenül vegyük ki a tésztát mert onnét szegény tésztának nincs megállás ,úgy megijed a síp hangjától ,hogy perceken belül már a konyhából kifelé tart. Visszamerni a hatalmas folyós ragacsos kelttésztát igen nehéz. Szóval komolyan kell venni a síp hangot. Tapasztalatból mondom
Ha meg kelt a tészta ujjnyi vastagra kinyújtom és egy nagy pogácsa szaggatóval karikákat szaggatok belőle . Ezeket a köröket töltöm meg jó sok csoki krémmel, mogyorókrémmel,vagy lekvárral. Lehet vegyesen is , így mindenki talál magának valót majd, és nem lesz durcira ok.. A megtöltött köröket gombóccá formálom , persze úgy hogy közepében maradjon a töltelék. Ezeket a csoki bombákat sorban beleteszem egy kapcsos tortaformába. A tortaformát ecsettel kiolajozom ,így nem ragad majd bele a tészta. Persze most is hagyni kell ,hogy a gombócok átbeszéljék a rájuk leselkedő veszélyeket mi vár rájuk ott a sütőben. kb félórát adjunk nekik. A tetejüket szépen kenjük be tojássárgájával. Aztán sutty! Be velük az előre beizzított sütőbe .
Kb 35-40 perc alatt sülnek meg. Még forrón cukros vízzes ecsettel kenjük meg ettől majd szépen megpuhul és fényes lesz.
Az én kis mennyjelölt Katám is nagyon szereti ott Nógrád megyében! Ha postázzuk napokig friss és puha marad.
Jó étvágyat hozzá !
Kalács Diós, mákos,Gesztenyekrémes ,vagy csokis
A kelt tészta recepje szerint kell összeállítani.
Úgy mint egy beiglit a kedvenc töltelékünkkel megtöltjük és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra megsütjük. Pesze itt is a kenyér kelesztő gépet hívtam segítségül , hogy megdagassza és kelessze a tésztát. Igen jó barátok lettünk
Tiramisu
Na ez egy gyors süti végre!
Hozzávalók :
4 tojás
3 csomag vaniliás cukor
3 ek cukor
50 dkg mascarpone sajt
1-2 ek Martini vagy konyak
40 db babapiskóta kb.
darált dió kb egy maréknyi , az én markom elég nagy
3dl erős fekete kávé ebbe 7-8 ek kanál cukor és 1 kupica konyak a piskóta áztatásához
A tetejére pedig cukrozatlan kakaó
A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk. Akkor jó ha a cukor elolvadt a gyönyörűségtől és a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű lesz. A Krémsajt ami előzőleg jó hideg helyen várakozott és azon gondolkodott mi lesz a sorsa , most boldogan mond igent ,hogy belekeverjük a jó édes tojásos masszába. Majd nyakon öntjük Martinivel vagy konyakkal. Miután észhez tért a meglepetéstől és a sok kavargatástól találkozhat végre az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjével. Így egyesülve nagyon finom lágy édes rumos krémet alkotnak.
A babapiskótákat csak egy pillanatra belenyomjuk a cukros rumos fekete kávéba aztán félkótyagos állapotukban sorban lefektetjük őket egymásmellé egy jénai téglalap alakú tálba, vagy tepsibe ,hogy ott várják a következő rájuk mért csapást. Jó sok krémet terítünk rájuk és rászórjuk a diót. A krém tetejére jön a következő sor beáztatott piskóta . Persze ezt a kis társaságot is betakarjuk krémmel és ,hogy valóban ne érezzék jól magukat de mi annál inkább 1-2 órára a hűtőszekrénybe dugjuk őket.
Mikor jól kihűlt és szépen összeérett kakaót szitálunk a tetejére.
Nagyon finom !! Nyamiiiiiiii !
Jó étvágyat kívánok hozzá !
Gesztenyekrém
Tortát, sütiket tölthetünk meg vele , nagyon finom kiadós.
50 dkg gesztenyemassza
1 cs. zselatin fix
2 ek cukor
5 dl habtejszín
A habtejszínt fel kell verni álmából, közben hozzáadom a cukrot és mikor jó habos már beleöntöm a zselatinport. Kicsit ezzel együtt is verem még kb fél percig. Mikor jó keményen állnak az edényben akkor a gesztenyemasszát burgonya nyomón átnyomom és egy kis rummal ízesítem. Na ehhez a rumos geszetnyéhez adom a habot óvatosan ne hogy összetörjön a kis lelke.
Egy normál méretű tortához elég , de én ezzel töltöttem meg a hókifliket minap.
2. számú gesztenyekrém
hozzávalói :
25 dkg gesztenyemassza
15 dkg vaj
12 dkg porcukor
1 egész tojás
1 ek rum
1 ek tej
Vajat ,cukrot ,rumot , tojást és a tejet kikeverni és utána hozzáadni az áttört gesztenyemasszát. Jól összedolgozni,és már tölthetjük is valamibe . Ez sűrűbb nehezebb krém.
Lángos
Hozzávolók:
1 kg liszt
1/2 l tej
1 kis tejföl
1 tojás
só
5 dkg élesztő
Az élesztőt bele kell morzsolni a lisztbe és a többi hozzávalókkal jól össze kell dolgozni .Ha kész akkor hűtőben kelesztjük. Ezt a nagy masszát jó ha előző nap este állítjuk össze , mert másnapig olyan durci lesz ez a kis érzékeny lélek ,hogy a hideg helyen csak másnap délutánra fog megkelni. De annál finomabb tésztája lesz. Jó ha ebédre de inkább vacsira sütjük ki. Ha túl sok a tésztánk ebből az 1 kg-ból akkor akár le is fagyaszthatjuk . Szóval a szokásos módon óriás kör szaggatóval vagy 1 literes sörös pohárral kiszaggatjuk,kicsit a széleit megnyújtogatjuk és forró olajban kisütjük.
Nagyon jó melegen . Nem szívja magába az olajat így nem fájdul meg a hasunk tőle. Sajttal ,tejföllel, fokhagymásan ,a legjobb !
Jó étvágyat kívánok hozzá !
Ezt a receptet még az egyik volt munkatársnőm adta. Ő mindíg az éjszakai műszakja előtt tette be a hűtőjébe és mikor hazaért és kialudta magát hipp -hopp már ezzel a finomsággal tudta kényeztetni a családját.
Kürtöskalács
Sajnos mint minden kelt tésztára kicsit várni kell. Így csak elszántaknak ajánlom !
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 ek cukor
2 egész tojás + 2 db tojássárgája
csipet só
8dkg vaj olvasztott
margalin de lehet étolaj is a fólia megkenéséhez
a kalács szórásához diós cukor, csoki reszekék avagy / egérkaki/
Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk és egy kevés cukrot beleszórva felszólítjuk fusson fel !
Utána a többi hozzávalót az élesztővel alaposan összedolgozzuk. Vagy ! Az egész cuccot a kenyérkelesztő géppel dolgoztatjuk és kelesztetjük meg. Ha szépen összeállt a massza akkor csurgatjuk rá az olvasztott vajat . Persze ezt is beledagasztjuk.
Így könnyebb ! Meleg helyen tartjuk ,hogy jó nagyra dagadjon, de ha a kenyérsütőben van akkor ott minden luxust megkap.
Ha megkelt ,lisztezett gyúródeszkán kínozzuk tovább a tésztát. kb 3cm-es vastagságúra nyújtsuk ki és 2-3 ujjnyi /kinek milyen vastagok az ujjai / vastagságú szalagokat vágunk belőle. A fahengereket / amit a vásárban is árulnak vagy ha erdőközelben lakunk vághatunk vastag ágakat / alufóliával bebagyuláljuk és olajjal bekenük. Na erre tekerjük fel a tészta szalagokat szépen nem nagyon szorosan ,úgy ,hogy kicsit takarják egymást . Vizes ecsettel megkenjük a feltekert tésztát és cukros dióba vagy csoki reszelékbe hempergetjük ,hogy jólérezzék magukat és egymást.
Lehet forró sütőben sütni,de kint a szabadban is parázs felett forgatva.
Nagyon finom könnyű tésztája van.
Meggyes mákos palacsinta , csokiöntettel
A palacsinta egy szuper találmány ! Egyszerű a tésztája , gyorsan elkészíthető és rengeteg féle töltelékkel lehet megtölteni finom és még szép is ! Ez volt életem legelső kreálmánya , még apukám tanította kislánykoromban hogyan dobjam fel az égig.....
Hozzávalók:
20 dkg liszt
0.5 l tej
2 tojás
csipet só
1./2 dl étolaj
20 dkg darált cukrozott mák
csoki öntet, vagy féltábla ét csoki amit aztán felolvasztunk rá.
meggybefőtt , vagy friss cukrozott magozott meggy
Gondolom mindenki csinált már palacsintát . Szóval akkor tudja ,hogy a lisztet a tejet, sót, tojást csomómentesre kell kikeverni , aztán ebbe tesszük a darált mákot is. Így sütjük ki olajozott palacsinta sütőben , a feldobásnál vigyázva nehogy a plafonon landoljanak szegénykék.
Ha kisültek feltekerve is megtölthetjük a meggyel , a hagyományos módon , vagy szeleteket is vágahatunk a tekercsekből, de más alakzatokat is formálhatunk belőlük mint itt a képen. Olvasztott csokit csurgatunk rájuk és nyami már ehetjük is.
Hozzávalók :
8 db palacsintát sütünk, vagy még többet és akkor magasabb tortánk lesz.
A kész palacsintákat megtöltjük cukros mákos meggyes töltelékkel minden sorát. A mákhoz kevés tejet tehetünk így nem lesz száraz.
Ezt az emeletes palacsintát jénaiba vagy tesibe tegyük és 30 percig süssük össze a sütőben . Ha langyosra hűlt ,csoki öntetet csurgatunk a tetejére és ha nagyon szépet szeretnénk színes egér "/kakit/ " szórunk rá.
Jó étvágyat hozzá !
Kakaós kevert torta
Hozzávalók:
2 tojás
25 dkg cukor
0.6 dl olaj
2 dl tejföl
1.5 dl víz
10 dkg cukrozatlan kakaó
25 dkg rétesliszt
1 cs.sütőpor
1 kk szódabikarbóna
Meggybefőtt vagy mirelit, vagy mazsola
A tojást a cukorral táncba visszük és addig kavarjuk őket amig szép habosak nem lesznek. Nyakon öntjük őket a vízzel és olajjal és a tejföllel. A száraz alapanyagokat külön összekeverjük , majd hozzáöntjük a folyékony még nem túl gusztosos löttyhöz. Alaposan összekeverjük őket szép sima masszává.
A tortaforma belsejét szépen vajjal ,vagy margalinnal kikenünk és utána zsemlemorzsával, nem liszttel meghintünk. Ebbe öntjük a masszát ,a tetejét megszórhatjuk lecsepegtetett meggyel , mazsolával.
Előre bemelegített sütőben kell megsütni. Közben tűvel meg kell szurkálni nehogy elaludjon a nagy hőségben.
Jó étvágyat kívánok hozzá!