Ezek is nagyon finomak
Édesek és sósak
Kolbásszal , csokival, lekvárral töltött levelestészta.
Most lusta voltam és kész leveles tésztába töltöttem lekvárt, kolbászt , csokikrémet. Perzse így hipp-hopp meg van. Lidl-ben vettem 3 tekercset. Kockákra vágtam a nyers tésztát , az egyik felébe tettem a tölteléket a másik felét ráhajtottam és villával jól lenyomkodtam , így olyan lett mint egy kis boríték. Tetejüket tojássárgájával megkentem ettől lettek szép sárgák.Előre melegített sütőben sütöttem meg őket , nagyon hamar megadták magukat . Kb 10-15 perc alatt megsültek.
A porcukrot a jól ismert okokból nem hintettem rájuk. Persze a kolbászosra nem kell. :)
Melegen is nagyon finom , de ha marad belőle későbbre akkor is nagyon jó.
Tejfölös gomba nokedlival
Sajtos pogi.
Kirántott pulykamell rizzsel és céklával volt most a fiúknak.
Hagymás sült csirkemáj főtt krumplival
Töltött káposzta
Hozzávalók:
80 dkg savanyú káposzta,
2 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt szalonna,
40 dkg darált sertéshús,
2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
8 dkg rizs,
1 tojás,
1 csipet őrölt köménymag,
1 mokkáskanál szárított majoránna,
2 evőkanál olaj,
2 evőkanál liszt,
2 dl tejföl
1. A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra, a szalonnát kis kockákra vágjuk.
2. A szalonnát nagy lábosba zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, és a zsírban megpirítjuk a hagymát. A felét a darált húshoz adjuk.
3. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
4. A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük,
A káposztát, a fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra. Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!
5. A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet.
Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk, de mi anélkül szeretjük.
Nagyon finom jó étvágyat hozzá !
Pizza tésztája
Hozzávalók :
40 dkg liszt
1 tojás
1.5 dl tej
2-3 evk olaj
3 dkg élesztő
1tk cukor
1 mk só
Kelesztő géppel kelesztettem meg .
Fokhagymás tejföllel megkentem a megkelt kinyújtott tésztát és erre pakoltam a kolbászt , paprikát , paradicsom karikát, szalonnát gombát , sajtot.
Tetejét reszelt sajttal szórtam meg.
Előmelegített sütőben sütöttem kb 25-30 perc alatt kész.
Most kicsit tovább maradt bent ez meg is láttszik a szélén. Amúgy nagyon finom tésztája van.
Jó étvágyat hozzá !
Sakkozzunk egy kicsit
A sárga tésztához:
16 dkg margarin
16 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
3 tojás
12 dkg liszt
késhegynyi sütőpor.
A barna tésztához:
16 dkg margarin
16 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás
10 dkg liszt
2 dkg kakaópor
Baracklekvár
A sárga tésztához a margarint, a cukrot, a tojások sárgáját egyesével, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverem. A tojások fehérjét kemény habbá verem és belekeverem a masszába, és egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe simítom. Közben a barna tésztát elkészítem úgy, mint a sárga tésztát, csak a liszt egy része helyett kakaóport teszek hozzá. Ha kihűlt az egyik lapot megkenem lekvárral, ráteszem a másik lapot, azt kettévágom, megint megkenem az egyiket és ráteszem a másik dupla lapot. Így egy 4 rétegű lapot kapok, amit felszeletelek olyan vastag szeletekre, mint egy rétegnek a vastagsága. 4-4 szeletet egymásra ragasztok lekvárral, de úgy forgatom, hogy a sárga fölé mindig barna kerüljön. Legalább 1 órát így hagyom, de többnyire előtte este készítem, és másnap vonom be a tetejét olvasztott csokival.
Megjegyzés: nagyon kell igyekezni, hogy a tésztát egyenletesen simítsuk a tepsibe, mert ha a tészta néhol vastagabb, akkor nem fognak szépen egymás alá esni a kockák. Ha kisebb tepsiben sütjük, akkor nagyobb kockák lesznek.
Ha 3 rétegű sakk szeletet készítünk ( mint a fotón ) akkor 4 rúd lesz belőle. Ha 4 rétegűt ( kocka alakút ) akkor 3 rúd jön ki a receptből.
Kolbásszal töltött pogácsák-Szilveszteri rágcsa
Hozzávalók :
Áldom a kenyérsütőgép és a dagasztógép feltalálóját !
Mert tuti, nem jött volna létre ma ez a pogi, ha nem lenne ilyenem !
1 kg liszt
3 tojás
1dl étolaj
2 kk só
1kk cukor
5 dkg élesztő
4dl tej vagy víz ami langyos
Ja! A töltelék ami 2 szál füstölt kolbász
A langyos tejet nyakon öntjük a cukorral és ez még nem elég belemorzsoljuk az élesztőt. Szegény tej erre olyan dühös lesz , hogy el kezd fortyogni a méregtől . Ha felfutot az élesztőnk a tej fölé ijedtében akkor a sózott, liszthez öntjük ezt a" trutyit. " Bele tesszük a tojásokat és alaposan összegyúrjuk , vagy gyúratjuk a gépünkkel. Ha összeállt akkor öntjük rá az olajat és ezzel is alaposan összegyúrjuk.
Amikor szépen megkelt , egy nagy hurkát formálunk a tésztánkból ebből vágunk kis szeleteket . Ezeknek a szeleteknek a közepébe teszünk egy szelet kolbászt és gombócokká formáljuk őket. A tetejüket tojással megkenjük , hogy szépen mosolyogjanak ránk ha megsültek.
Nagyon finom lett és jó sok , de már csak pár darab van belőle.....
Jó étvágyat hozzá !
Krumpli prósza
Ez egy nagyon egyszerű olcsó étel és nagyon gyors és finom is :)
4 db nagyobb krumpli
2 ek. tejföl só
1 tojás
van aki borsozza, és kis lisztet is tesz bele.
A krumlikat megszabadítjuk a héjától és lereszeljük , a kis lyukú sajt reszelőn. Kicsavarjuk a lelküket , mert szegények úgy kiizzadnak közben , hogy rengeteg levet ersztenek.
Megsózzuk , és beleteszzük a tojást ,jól öszekeverjük és a tejfölt is bemutatjuk nekik. Forró kevés olajon teflonos serpenyőben sütjük ki őket. Egy -egy evőkanállal teszünk és ellapogatjuk őket . Ha mindkét oldaluk szép piros lett és a konyha már jó olaj szagú lett akkor már el is készült a nagy mű.
Tálaláskor lehet tejföllel is megkenni , vagy reszelt sajttal meghinteni őket.
Nagyon hamar hűlt helye lesz csak a kis prószáknak , legalábbis nálunk :)
jó étvágyat hozzá !
Cukorborsó főzelék főtt tojással -fiam kedvence
Persze itt is a gyorsaság és az egyszerűség vezérel.
Ha nincs fagyasztott , vagy friss cukorborsóm , akkor az üvegest a konzervest részesítem előnyben.
Kis olajon megpirítok 2 ek lisztet, aztán zutty bele az egséz üveg borsót lével együtt ugyanannyi vizet öntök még rá. Kevergetem és kavargatom egy teáskanál piros őrölt paprikával és amikor besürüsödött már kész is.
A főtt tojásokat meg sós hideg vízben teszem fel főni , de ezt mindenki tudja.
Jó étvágyat hozzá !
Gesztenyés tekercs
Hozzávalók:
10 dkg cukor
fél dl rum
1 ek kókuszreszelék
1 ek kakaó
Krémhez:
25 dkg gesztenye massza
12 dkg ráma
10 dkg porcukor
1 löttyintés rum
1 kk kókuszreszelék
tetejére csoki máz lehet tej és ét csokiból is, ki hogy szereti
A tészta hozzávalóit alaposan össze kell gyúrni.
Egy nedves konyharuhára kell kiteríteni a tésztát és a krémet így kell rá kenni . Majd meg kell kérni a konyharuhát segítsen feltekerni , a tésztát . Kapunk egy nagy hurkát , amit aztán jó hideg helyre kell tenni . Mikor már agyonra fagyoskodta magát szegény , rá mérjük a végső csapást. olvasztott csokit öntünk a tetejére. Utána felszeleteljük és hipp hopp megesszük.
Jó étvágyat hozzá !
Fahéjas és csokis tekercsek
A hozzávalói ugyanaz mint a kelt tésztáé amit attól a kórházi betegtárs nénitől kaptam ! természetesen ezt is a kenyér kelesztőben , dagazstottam meg és kelesztettem meg így közben akármit is csinálhatunk. Kb 1.5 óra.
60 dkg liszt
2 égész tojás
kevés só
2 ek. cukor
1dl étolaj
5 dkg élesztő
3 dl tej
25 db édesítő tabletta
Amikor jól megkelt a tészta ,/ vigyázzunk , nehogy elfeledkezzünk szegényről, mert mérgében hatalmasra puffad. és kifolyik az edényből./
Ketté veszük a nagy bucit és szépen kinyújtjuk őket . Megkenjük őket az egyiket csokikrémmel a másikat fahéjas cukorral. Aztán feltekerjük őket . Olyanok lesznek mint egy nagy hurka. Szeleteket vágunk belőlük , és kicsit ellapogatjuk őket. 2 nagy tepsire való lesz belőle. Persze ez sem volt elég mert másnapra már kb csak 4 db maradt.
A szokásos előmelegített sütőben sütjük meg őket , kb 25 perc alatt meg is sülnek. Mit is tehetnének szegények ott a forróságban igaz?
Ha meghültek lehet őket szépen porcukrozni , de ma nem akarták a fiúk fújogatni róla , tehát nem tettem rá :)
Jóétvágyat hozzá!
Kókusz kocka
Hozzávalók:
tésztához
40 dkg liszt
1 sütőpor
8 dkg ráma
30 dkg cukor
1 vaniliás cukor
2 tojás
3 ek.híg méz
2 dl tej
Mázhoz:
25 dkg vaj , vagy Ráma
25 porcukor
3 ek kakaó
8 ek tej
1/2 dl rum
20 dkg kókuszreszelék
A tepsinket sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előre begyújtjuk, hogy jó meleg legyen mire összeállítjuk a masszánkat .
A tésztához valókat jó alaposan összekeverjük. Először a száraz dolgokat és utána hozzáadjuk a nedves dolgokat. A sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk szegényt gondolkodni akkor kicsit összeesik az aggodalomtól és utána kockákra vágjuk.
A mázhoz valókat alaposan összekeverjük és rottyanásig összeforraljuk a rum és a kókusz reszelék nélkül.
A rumot akkor tesszük a mázhoz , ha levettük a tűzről. Ebbe a folyós mázba fürdetjük meg a tészta kockáinkat kicsit lecsöpögtetjük és utána a kókuszreszelékbe forgatjuk őket. Nagyon sokáig elálló süti.
Jó étvágyat hozzá !
Nagyon csokis süti Brownie
Házi francia krémes
Hozzávalók
Tésztához: csinálhatjuk kész leveles tésztából is akkor gyorsabb.
25 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojás
1 ek. ecet
1 dl tejföl
csipet só
A vaniliás krémhez :
1 l tej
4 db tojás
25 dkg cukor
13 dkg liszt
2 db vaniliás cukor
Habhoz:
0.5 l tejszín amit nagyon keményre kell felverni nagyon kevés , csipet kis lisztet lehet beletenni , attól lesz jó kemény vagy habfixet.
Mázhoz a tetejére való:
1/2 kk instant kávé
20 dkg cukor
7 dkg vaj
4-5 ek. tej
A tésztával kezdünk bele a nagy munkának.
Igazságszerint ha könnyíteni akarunk magunkon levelestésztát is vehetünk készen. Azzal is nagyon jó.De ha magunk akarjuk csinálni akkor így kell.
A hozzávalókat összegyúrjuk és hűtőbe dugjuk 1-2 órára , hogy megadja magát . Így jobban lehet dolgozni vele. Amikor jól kihűlt lisztezett deszkára tesszük kétfelé vágjuk és mindkét lapot kinyújtjuk .
A lapokat egymás után egy nagyobb tepsi hátán megsütjük , amit előzőleg sütőpapírral terítettünk le. a tésztát villával jól megböködjük talán így nem lesz olyan nagyon hólyagos. 20-25 perc alatt sül meg. kb 160 c fokon.
Vaniliás krém elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájához hozzáadunk az 1 l tejből 1 dl-t, a lisztet és a cukor felét. Simára keverjük.
A gázra feltesszük a maradék tejet, hozzáöntjük a vaníliás cukrot, vagy a vaníliarúd kikapart belsejét, és felforraljuk.
Ha felforrt a tej, mérgében, hozzáöntjük az előzőleg elkészített tojásos masszát, majd botmixerrel simára keverjük. Persze ha nincs ilyenünk akkor nagyon -nagyon keverjük kézzel.
Ezután lehúzzuk a gázról.
A tojásfehérjéket addig verjük a cukor másik felével amíg kemény hab nem lesz belőle.
Visszatesszük a tejes masszát a gázra és nem túl nagy lángon hozzákeverjük a habot. Ezzel 2-3 percig még főzzük, közben óvatosan kevergetjük. Jó sűrű krémet kapunk.
Az első számú tésztalapra rákenjük a krémet, és most türelmesen kell várni kb 30 percig amíg kihül. Ezután rátesszük a tejszínhab réteget.
Ha a krém kihűlt, felverjük a tejszínhabot és a krémre simítjuk.
Máz elkészítése.
Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzátesszük a cukrot, majd kis lángon kevergetjük, míg a cukor elolvad a gyönyörtől.
Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a vajat. Ezt a legjobb géppel végezni, míg tejföl sűrűségű krémet kapunk, kb 1 perc alatt.
Innentől kezdve gyorsan kell dolgoznunk, rásimítjuk a mázat a megmaradt másik tésztalap hátoldalára.
Ha kissé megszáradt a máz, felkockázzuk az immáron mázzal fedett tésztalapunkat, forró vízbe mártott éles késsel.
Darabonként helyezzük vissza a lapokat a tejszínhabra, így könnyen szeletelhető lesz a kész sütemény. 24 db süti lesz belőle.
Először nem lett valami szép , de fincsi volt. Itt is érvényes a mondás gyakorlat teszi a mestert !
Ha nem akarunk mázat a tetejére és tejszínhabot akkor sima krémesünk lesz. Úgy gyorsabban készen leszünk vele.
Jó étvágyat hozzá !
folyt.köv.
Gyere máskor is !