GYÓGYULÁSOM TÖRTÉNETE-CSILLA MÓDRA

MINDIG VAN REMÉNY!ÉLNI JÓ!SOHA NEM SZABAD FELADNI!MINDIG VAN KIÉRT,VAGY MIÉRT ERŐSNEK LENNI!


Ezek is nagyon finomak Csók

Édesek és sósak




sam_0417.jpg


Kolbásszal , csokival, lekvárral töltött levelestészta.

Most lusta voltam és kész leveles tésztába töltöttem  lekvárt, kolbászt , csokikrémet. Perzse így hipp-hopp meg van. Lidl-ben vettem 3 tekercset. Kockákra vágtam a nyers tésztát , az egyik felébe tettem a tölteléket a másik felét ráhajtottam és villával jól lenyomkodtam , így olyan lett mint egy kis boríték. Tetejüket tojássárgájával megkentem ettől lettek szép sárgák.Előre melegített sütőben sütöttem meg őket , nagyon hamar megadták magukat . Kb 10-15 perc alatt megsültek.

A porcukrot a jól ismert okokból nem hintettem rájuk. Persze a kolbászosra nem kell. :)

Melegen is nagyon finom , de ha marad belőle későbbre akkor is nagyon jó. Lakat a száján

sam_0418.jpg


arvacska_sorelvalasztooooooooooooooooo.gif



Tejfölös gomba nokedlival

sam_1242.jpg


arvacska_sorelvalasztooooooooooooooooo.gif


Sajtos pogi.

sajtos_pogi.jpg


arvacska_sorelvalasztooooooooooooooooo.gif

Kirántott pulykamell rizzsel és céklával volt most a fiúknak.

sam_1045.jpg


arvacska_sorelvalasztooooooooooooooooo.gif

Hagymás sült csirkemáj főtt krumplival

sam_1024.jpg


Töltött káposzta


sam_0772.jpg


Hozzávalók:


80 dkg savanyú káposzta,

2 fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

5 dkg füstölt szalonna,

40 dkg darált sertéshús,

2 kávéskanál édesnemes pirospaprika

8 dkg rizs,

1 tojás,

1 csipet őrölt köménymag,

1 mokkáskanál szárított majoránna,

2 evőkanál olaj,

2 evőkanál liszt,

2 dl tejföl

1. A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra, a szalonnát kis kockákra vágjuk.

2. A szalonnát nagy lábosba zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, és a zsírban megpirítjuk a hagymát. A felét a darált húshoz adjuk.

3. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.

4. A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük,

 A káposztát, a fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra. Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!

5. A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet.

Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk, de mi anélkül szeretjük.


Nagyon finom jó étvágyat hozzá !



arvacska_sorelvalasztooooooooooooooooo.gif

Pizza tésztája



sam_0788.jpg


Hozzávalók :

40 dkg liszt

1 tojás

1.5 dl tej

2-3 evk olaj

3 dkg élesztő

1tk cukor

1 mk só

Kelesztő géppel kelesztettem meg  .

Fokhagymás tejföllel megkentem a megkelt kinyújtott tésztát és erre pakoltam a kolbászt , paprikát , paradicsom karikát, szalonnát gombát , sajtot.

Tetejét reszelt sajttal szórtam meg.

Előmelegített sütőben sütöttem kb 25-30 perc alatt kész.

Most kicsit tovább maradt bent ez meg is láttszik a szélén. Amúgy nagyon finom tésztája van.

Jó étvágyat hozzá !


arvacska_sorelvalasztooooooooooooooooo.gif

Sakkozzunk egy kicsit Lakat a száján

domino_suti.jpg


A sárga tésztához:

16 dkg margarin

16 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

3 tojás

12 dkg liszt

késhegynyi sütőpor.

 

A barna tésztához:

16 dkg margarin

16 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

3 tojás

10 dkg liszt

2 dkg kakaópor

 

Baracklekvár

 

A sárga tésztához a margarint, a cukrot, a tojások sárgáját egyesével, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverem. A tojások fehérjét kemény habbá verem és belekeverem a masszába, és egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe simítom. Közben a barna tésztát elkészítem úgy, mint a sárga tésztát, csak a liszt egy része helyett kakaóport teszek hozzá. Ha kihűlt az egyik lapot megkenem lekvárral, ráteszem a másik lapot, azt kettévágom, megint megkenem az egyiket és ráteszem a másik dupla lapot. Így egy 4 rétegű lapot kapok, amit felszeletelek olyan vastag szeletekre, mint egy rétegnek a vastagsága. 4-4 szeletet egymásra ragasztok lekvárral, de úgy forgatom, hogy a sárga fölé mindig barna kerüljön. Legalább 1 órát így hagyom, de többnyire előtte este készítem, és másnap vonom be a tetejét olvasztott csokival.

 

Megjegyzés: nagyon kell igyekezni, hogy a tésztát egyenletesen simítsuk a tepsibe, mert ha a tészta néhol vastagabb, akkor nem fognak szépen egymás alá esni a kockák. Ha kisebb tepsiben sütjük, akkor nagyobb kockák lesznek.

Ha 3 rétegű sakk szeletet készítünk ( mint a fotón ) akkor 4 rúd lesz belőle. Ha 4 rétegűt ( kocka alakút ) akkor 3 rúd jön ki a receptből.


arvacska_sorelvalasztooooooooooooooooo.gif


Kolbásszal töltött pogácsák-Szilveszteri rágcsa



megsultek_a_kolbaszos_pogik.jpg


arvacska_sorelvalasztooooooooooooooooo.gif

kolbaszos_pogik.jpg


Hozzávalók :

Áldom a kenyérsütőgép  és a dagasztógép feltalálóját !

Mert tuti, nem jött volna  létre  ma  ez a pogi, ha nem lenne ilyenem !

1 kg liszt

3 tojás

1dl étolaj

2 kk só

1kk cukor

5 dkg élesztő

4dl tej vagy víz ami langyos

Ja!   A töltelék ami 2 szál füstölt kolbász


A langyos tejet nyakon öntjük a cukorral és  ez még nem elég belemorzsoljuk az élesztőt. Szegény tej erre olyan dühös lesz , hogy el kezd fortyogni a méregtől . Ha felfutot az élesztőnk a tej fölé ijedtében akkor a  sózott,  liszthez öntjük ezt a" trutyit. "Lakat a száján Bele tesszük a tojásokat és alaposan összegyúrjuk , vagy gyúratjuk a gépünkkel. Ha összeállt akkor öntjük rá az olajat és ezzel is alaposan összegyúrjuk.

 Amikor szépen megkelt , egy nagy hurkát formálunk a tésztánkból ebből vágunk kis szeleteket . Ezeknek a szeleteknek a közepébe teszünk egy szelet kolbászt  és gombócokká formáljuk őket. A tetejüket tojással megkenjük , hogy szépen mosolyogjanak  ránk ha megsültek.

Nagyon finom lett és jó sok , de már csak pár darab van belőle.....Kacsintás

Jó étvágyat hozzá !


arvacska_sorelvalasztooooooooooooooooo.gif


Krumpli prósza


Ez egy nagyon egyszerű olcsó étel és nagyon gyors és finom is :)


krumpliproszaaaaaaaaaaaa.jpg


4 db nagyobb krumpli

2 ek. tejföl só 

1 tojás

van aki borsozza, és kis lisztet is tesz bele.

A krumlikat megszabadítjuk a héjától és lereszeljük , a kis lyukú sajt reszelőn. Kicsavarjuk a lelküket , mert szegények úgy kiizzadnak közben , hogy rengeteg levet ersztenek.

Megsózzuk , és beleteszzük a tojást ,jól öszekeverjük és a tejfölt is bemutatjuk nekik. Forró  kevés olajon teflonos serpenyőben sütjük ki őket. Egy -egy evőkanállal teszünk és ellapogatjuk őket . Ha mindkét oldaluk szép piros lett és a konyha már jó olaj szagú lett akkor már el is készült a nagy mű.

 Tálaláskor lehet tejföllel is megkenni , vagy reszelt sajttal meghinteni őket.

Nagyon hamar hűlt helye lesz csak  a kis prószáknak , legalábbis nálunk :)

jó étvágyat hozzá !


arvacska_sorelvalasztooooooooooooooooo.gif


Cukorborsó főzelék főtt tojással -fiam kedvence



cukorborso_fozelek_01.jpg


Persze itt is a gyorsaság és az egyszerűség vezérel.

Ha nincs fagyasztott , vagy friss cukorborsóm , akkor az üvegest a konzervest részesítem előnyben.

Kis olajon megpirítok 2 ek lisztet, aztán zutty bele az egséz üveg borsót lével együtt ugyanannyi vizet öntök még rá. Kevergetem és kavargatom egy teáskanál piros őrölt paprikával és amikor besürüsödött már kész is.

A főtt tojásokat meg sós hideg vízben teszem fel főni , de ezt mindenki tudja.


Jó étvágyat hozzá !


arvacska_sorelvalasztooooooooooooooooo.gif



Gesztenyés tekercs



gesztenyestekercs.jpg

Hozzávalók:

25 dkg darált keksz

10 dkg ráma

10 dkg cukor

fél dl rum

1 ek kókuszreszelék

1 ek kakaó

Krémhez:

25 dkg gesztenye massza

12 dkg ráma

10 dkg porcukor

1 löttyintés rum

1 kk kókuszreszelék

tetejére csoki máz lehet tej és ét csokiból is, ki hogy szereti

A tészta hozzávalóit alaposan össze kell gyúrni.

Egy nedves konyharuhára kell kiteríteni  a tésztát és a krémet így  kell rá kenni . Majd meg kell kérni a konyharuhát segítsen feltekerni , a tésztát . Kapunk egy nagy hurkát , amit aztán jó hideg helyre kell tenni . Mikor már agyonra fagyoskodta magát szegény , rá mérjük a végső csapást. olvasztott csokit öntünk a tetejére. Utána felszeleteljük és hipp hopp megesszük.

Jó étvágyat hozzá !


arvacska_sorelvalasztooooooooooooooooo.gif

Fahéjas és csokis tekercsek


nyers_csigak.jpg


A hozzávalói ugyanaz mint a kelt tésztáé amit attól a kórházi betegtárs nénitől kaptam ! természetesen ezt is a kenyér kelesztőben , dagazstottam meg és kelesztettem meg így közben akármit is csinálhatunk. Kb 1.5 óra.

60 dkg liszt

2 égész tojás

kevés só

2 ek. cukor

1dl étolaj

5 dkg élesztő

3 dl tej

25 db édesítő tabletta

Amikor jól megkelt a tészta ,/ vigyázzunk , nehogy elfeledkezzünk szegényről, mert mérgében hatalmasra puffad. és kifolyik az edényből./

Ketté veszük a nagy bucit és szépen kinyújtjuk őket . Megkenjük őket az egyiket csokikrémmel a másikat fahéjas cukorral. Aztán feltekerjük őket . Olyanok lesznek mint egy nagy hurka. Szeleteket vágunk belőlük , és kicsit ellapogatjuk őket. 2 nagy tepsire való lesz belőle. Persze ez sem volt elég mert másnapra már kb csak 4 db maradt.

A szokásos előmelegített sütőben sütjük meg őket , kb 25 perc alatt meg is sülnek. Mit is tehetnének szegények ott a forróságban igaz?

Ha meghültek lehet őket szépen porcukrozni , de ma nem akarták a fiúk fújogatni róla , tehát nem tettem rá :)Vigyor

Jóétvágyat hozzá!


fahejastekercsssssssss.jpg



Kókusz kocka


kokusz-kocka.jpg

Hozzávalók:

tésztához

40 dkg liszt

1 sütőpor

8 dkg ráma

30 dkg cukor

1 vaniliás cukor

2 tojás

3 ek.híg méz

2 dl tej

Mázhoz:

25 dkg vaj , vagy Ráma

25 porcukor

3 ek kakaó

8 ek tej

1/2 dl rum

20 dkg kókuszreszelék


A tepsinket sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előre begyújtjuk, hogy jó meleg legyen mire összeállítjuk a masszánkat .

A tésztához valókat jó alaposan összekeverjük. Először a száraz dolgokat és utána hozzáadjuk a nedves dolgokat.  A  sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk szegényt gondolkodni akkor kicsit összeesik az aggodalomtól és utána kockákra vágjuk.

A mázhoz valókat alaposan összekeverjük és rottyanásig összeforraljuk a rum és a kókusz reszelék nélkül.

A rumot akkor tesszük a mázhoz , ha levettük a tűzről.  Ebbe a folyós mázba fürdetjük meg a tészta kockáinkat kicsit lecsöpögtetjük és utána a kókuszreszelékbe forgatjuk őket. Nagyon sokáig elálló süti.

Jó étvágyat hozzá !


arvacska_sorelvalasztooooooooooooooooo.gif

Nagyon csokis süti Brownie





browni.jpg


    Hozzávalók:

    35 dkg ét csoki  minél étebb annál jobb

    38 dkg vaj vagy ráma

    5 egész tojás

    1 tk vanilia kivonat

    1 tk só

    35 dkg cukor

    23 dkg liszt

    egy marék darabos dió

    1 tábla tejcsoki, kockázva darabokra törve


    Az étcsokit a vajjal vagy rámával felmelegítjük  rottyanásig.
    Majd egyesével beletesszük a tojásokat és őrült sebességgel összekeverjük őket nehogy megfőjjenek a tojások.

    Ha ez meg van akkor a többi hozzávalót is belekeverjük, de már lassú sebességre kapcsolva.
    A masszát egy tepsibe vagy tortaformába öntjük , amit sütőpapírral kibélelünk. A diót és a tejcsokit ekkor dobáljuk rá.

    Előmelegített sütőben 25 perc alatt sütjük meg. 20-25perc után megszúrjuk szegényt nehogy elaludjon .Ha még ragacsos kicsit akkor jó.
    Jó étvágyat hozzá !



arvacska_sorelvalasztooooooooooooooooo.gif

Házi francia krémes


francia_kremes_szep22.jpg



Hozzávalók

Tésztához: csinálhatjuk kész leveles tésztából is akkor gyorsabb.

25 dkg liszt

15 dkg vaj

1 tojás

1 ek. ecet

1 dl tejföl

csipet só

A vaniliás krémhez :

1 l tej

4 db tojás

25 dkg cukor

13 dkg liszt

2 db vaniliás cukor

Habhoz:

0.5 l tejszín amit nagyon keményre kell felverni nagyon kevés , csipet kis lisztet lehet beletenni , attól lesz jó kemény vagy habfixet.

Mázhoz a tetejére való:

1/2 kk instant kávé

20 dkg cukor

7 dkg vaj

4-5 ek. tej

A tésztával kezdünk bele a nagy munkának.

Igazságszerint ha könnyíteni akarunk magunkon  levelestésztát is vehetünk készen. Azzal is nagyon jó.De ha magunk akarjuk csinálni akkor így kell.

A hozzávalókat összegyúrjuk és hűtőbe dugjuk 1-2 órára , hogy megadja magát . Így jobban lehet dolgozni vele. Amikor jól kihűlt lisztezett deszkára tesszük kétfelé vágjuk és mindkét lapot kinyújtjuk .

A lapokat egymás után egy nagyobb tepsi hátán megsütjük , amit előzőleg sütőpapírral terítettünk le. a tésztát villával jól megböködjük talán így nem lesz olyan nagyon hólyagos. 20-25 perc alatt sül meg. kb 160 c fokon.

Vaniliás krém elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájához hozzáadunk az 1 l tejből 1 dl-t, a lisztet és a cukor felét. Simára keverjük.
A gázra feltesszük a maradék tejet, hozzáöntjük a vaníliás cukrot, vagy a vaníliarúd kikapart belsejét, és felforraljuk.
Ha felforrt a tej, mérgében, hozzáöntjük az előzőleg elkészített tojásos masszát, majd botmixerrel simára keverjük. Persze ha nincs ilyenünk akkor nagyon -nagyon keverjük kézzel.

Ezután lehúzzuk a gázról.
A tojásfehérjéket  addig verjük a cukor másik felével amíg kemény hab nem lesz belőle.
Visszatesszük a tejes masszát a gázra és nem túl nagy lángon hozzákeverjük a habot. Ezzel 2-3 percig még főzzük, közben óvatosan kevergetjük. Jó sűrű krémet kapunk.


Az első számú tésztalapra rákenjük a krémet, és most türelmesen kell várni kb 30 percig amíg kihül. Ezután rátesszük a tejszínhab réteget.

Ha a krém kihűlt, felverjük a tejszínhabot és a krémre simítjuk.

Máz elkészítése.
Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzátesszük a cukrot, majd kis lángon kevergetjük, míg a cukor elolvad a gyönyörtől.
Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a vajat. Ezt a legjobb géppel végezni, míg tejföl sűrűségű krémet kapunk, kb 1 perc alatt.
Innentől kezdve gyorsan kell dolgoznunk, rásimítjuk a mázat a megmaradt másik tésztalap hátoldalára.
Ha kissé megszáradt a máz, felkockázzuk az immáron mázzal fedett tésztalapunkat, forró vízbe mártott éles késsel.
Darabonként helyezzük vissza a lapokat a tejszínhabra, így könnyen szeletelhető lesz a kész sütemény. 24 db süti lesz belőle.

Először nem lett valami szép , de fincsi volt. Itt is érvényes a mondás gyakorlat teszi a mestert !

Ha nem akarunk mázat a tetejére és tejszínhabot akkor sima krémesünk lesz. Úgy gyorsabban készen leszünk  vele.Kacsintás

Jó étvágyat hozzá !

arvacska_sorelvalasztooooooooooooooooo.gif


folyt.köv.




szep_napot_kepgif.gif

Gyere máskor is !














Weblap látogatottság számláló:

Mai: 107
Tegnapi: 40
Heti: 273
Havi: 1 197
Össz.: 817 243

Látogatottság növelés
Oldal: Édesek,sósak, fő ételek is,
GYÓGYULÁSOM TÖRTÉNETE-CSILLA MÓDRA - © 2008 - 2024 - gyogyulasom.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »